Je teamdag was een succes. Iedereen was enthousiast. Maar nu – een paar maanden later – merk je als manager weinig meer meer van alle positieve effecten. Weg zijn de proactiviteit, het eigenaarschap en de topprestaties. De hoogste tijd voor een andere aanpak om je team succesvol te maken?
Waarom is het ene team sterker dan het andere?
Bij sterke teams vallen in elk geval twee dingen op:
• Er is focus op wat er is, in plaats van op wat er niet is.
• Ieder teamlid werkt vanuit zijn grootste talenten, zwakke punten worden geneutraliseerd.
Wat doen sterke teams dan anders dan een minder sterk team?
Bij acht van de tien teams gebeurt dit bovenstaande niet. En dat gaat ten koste van het resultaat en het plezier.
In een sterk team heeft iedereen heldere antwoorden op vier vragen.
Vraag 1: Wat wordt er van mij verwacht?
Hoe duidelijker je teamleden weten wat hun taken, activiteiten en verantwoordelijkheden zijn, hoe waardevoller ze zijn voor hun collega’s, team en klanten.
In sterke teams sluit iemands functie, taken/activiteiten, goed aan bij zijn natuurlijke rol of grootste talenten. Zo kunnen sterke teams zich focussen op dat wat goed (of vanzelf) gaat. Dat scheelt tijd en geeft energie.
Vraag 2: Ben ik elke dag op mijn best in mijn werk?
In een sterk team kan ieder teamlid elke dag op zijn best zijn, omdat zijn of haar sterke punten centraal staan. Minder sterke teams focussen zich juist vaak op wat er niet goed gaat. Ze werken vooral aan het voorkomen van fouten.
In minder sterke teams is slechts 20% van de medewerkers elke dag op zijn best. Een succesvol team besteedt echter 80% van zijn tijd aan dat wat goed gaat en benut dat om te groeien. (Bron: Gallup Organization, 2012)
Vraag 3: Welke taken en activiteiten geven mij energie?
Iets doen waarin je op je best bent geeft energie. In een sterk team werken alle medewerkers elke dag vanuit hun grootste talenten.
Iedereen weet precies in welke taken of activiteiten hij of zij kan uitblinken. Met een team vol uitblinkers zijn topprestaties vanzelfsprekend.
Vraag 4: Welke taken en activiteiten kosten mij energie?
Iets doen waar je niet goed in bent kost energie. Bij minder sterke teams ligt de nadruk vaak op jezelf verbeteren. Dat kost moeite en leidt meestal niet tot geweldige prestaties. Zelfs wanneer je heel erg je best doet, scoor je hooguit een mager vijfje of zesje.
In een sterk team zorgt ieder teamlid ervoor, dat zijn of haar zwakke punten het beoogde resultaat niet in de weg staan. De oplossing ligt vaak voor de hand. Zo kan het zwakke punt van de één, een sterk punt van de ander zijn. Daardoor kan iedereen, elke dag, op zijn best zijn.
Doe dit 90 dagen:
Bespreek de antwoorden op de vier hiervoor gestelde vragen de komende 90 dagen maanden regelmatig met je team. En bekijk welke effecten dit op de resultaten heeft. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.